View unanswered posts | View active topics It is currently Thu Jun 20, 2019 1:00 am



Reply to topic  [ 14 posts ] 
 HELP NEEDED!!!! 
Author Message
Junior Forum User

Joined: Sun Apr 18, 2010 9:14 pm
Posts: 12
Location: Whitby
Reply with quote
Post HELP NEEDED!!!!
Did a thermostat change on my 94 z28 on saturday....bled the system, car idled nice and smooth....put it under load(drive away)and it would knock/miss/stumble really really bad. We parked it for the night and came back to it sunday morning hoping maybe whatever was wet(?) would be dried out, but now it has no spark? I changed back to my stock coil and it made no difference.

Any ideas? Could(and im really hoping)it be the ignition module?

I really need help on this one and need to fix it as cheap as possible as my budget is totally fkd :(


Mon Apr 16, 2012 3:20 pm
Profile
CCFBG Club Member
User avatar

Joined: Mon Feb 20, 2006 6:15 pm
Posts: 1641
Location: Niagara Falls
Reply with quote
Post Re: HELP NEEDED!!!!
You probably got the opti wet when you bled the system.

Jack her up and get the wifes blow dryer out.

_________________
2010 SIM 2SS/RS A6
13.08 at 107.82


Mon Apr 16, 2012 4:16 pm
Profile WWW
Junior Forum User

Joined: Sun Apr 18, 2010 9:14 pm
Posts: 12
Location: Whitby
Reply with quote
Post Re: HELP NEEDED!!!!
But if there is no spark coming from the coil, even when replaced with a know good one........how could it be the dizzy?

Not trying to question or argue..just trying to understand.


Mon Apr 16, 2012 4:28 pm
Profile
CCFBG Club Member
User avatar

Joined: Tue Feb 28, 2006 1:42 pm
Posts: 2739
Location: Mississauga
Reply with quote
Post Re: HELP NEEDED!!!!
KiwiCamaro wrote:
But if there is no spark coming from the coil, even when replaced with a know good one........how could it be the dizzy?

Not trying to question or argue..just trying to understand.


Because the coil spark/fires only after getting the signal that the Opti-spark distributor (the optical sensor) which is the common failure point in LT1's.

Your opti has shit the bed. Even after drying it out, it mayyyy work, but it will have random missfires/stumbles/issues. You need to take the cap/rotor/opti itself right off and take it apart completely and go from there.

Good luck!

_________________
2012 Camaro 2SS/RS - LS3/TR6060: BTR Cam, Long Tubes, 3" Catback, UDP, CAI Intake, Air Scoop, 3.91 Gears, Poly Diff Bushings, Toe Arms, Poly Subframe, Poly Radius-Rod bushings, ZL1 Suede Shifter, ZL1 Mounts, Arun Tuned - 475rwhp 443rwtq
11.97 @ 116 w/ 1.85 60'

Listen To Song Of My People!
Image


Last edited by Z28 MeTaL HeAd on Mon Apr 16, 2012 6:29 pm, edited 1 time in total.



Mon Apr 16, 2012 5:54 pm
Profile WWW
CCFBG Club Member
User avatar

Joined: Mon Feb 20, 2006 6:15 pm
Posts: 1641
Location: Niagara Falls
Reply with quote
Post Re: HELP NEEDED!!!!
Ignition modules generally fail from the heat soak,when mine went the car would run until the module heat soaked then it would die,let it cool and all was good until it heat soaked again.

The interval became shorter and shorter.

I think you got opti wet as the bleed screws are right above it.

_________________
2010 SIM 2SS/RS A6
13.08 at 107.82


Mon Apr 16, 2012 6:14 pm
Profile WWW
Operations Team
User avatar

Joined: Tue May 03, 2005 5:27 pm
Posts: 3072
Location: Oshawa
Reply with quote
Post Re: HELP NEEDED!!!!
You need to as mentioned by Tom is either get a hair dryer out and or let it sit for a few days and let it dry. This is a common issue with these cars. You may be alright after letting it and dry but sometimes that doesnt solve the issue. The waterpump has pissed twice on my dads opti and once it dried it out it was mint and never had an issue ever untill the next pump went and same thing its kept on going and hasnt skipped a beat.

_________________
1969 Firebird Sprint OHC 6 - 250ci/M5
1995 Trans Am - Blue Green Chameleon - 350ci/A4
1994 Fire-Am - Polo Green - 355ci/M6 380rwhp: SOLD


Tue Apr 17, 2012 8:30 am
Profile WWW
Junior Forum User

Joined: Sun Apr 18, 2010 9:14 pm
Posts: 12
Location: Whitby
Reply with quote
Post Re: HELP NEEDED!!!!
My diagnostic connector under the dash only has 4 pins wired up..the rest of the terminals are empty, is this correct?


Fri Apr 27, 2012 11:40 am
Profile
Operations Team
User avatar

Joined: Tue May 03, 2005 5:27 pm
Posts: 3072
Location: Oshawa
Reply with quote
Post Re: HELP NEEDED!!!!
Yes thats correct... two black ground wires, tan is pcm signal, and the other is 12v power. I sent you a pm but never got anything back. Are you getting any trouble codes? I have a spare opti, icm, and coil to be able to test on your car to see whats actually bad.

_________________
1969 Firebird Sprint OHC 6 - 250ci/M5
1995 Trans Am - Blue Green Chameleon - 350ci/A4
1994 Fire-Am - Polo Green - 355ci/M6 380rwhp: SOLD


Fri Apr 27, 2012 5:07 pm
Profile WWW
CCFBG Club Member
User avatar

Joined: Mon Feb 20, 2006 6:15 pm
Posts: 1641
Location: Niagara Falls
Reply with quote
Post Re: HELP NEEDED!!!!
I have had my opti go and had no codes, OBD1 sucks for diagnostics :x

_________________
2010 SIM 2SS/RS A6
13.08 at 107.82


Fri Apr 27, 2012 10:01 pm
Profile WWW
Operations Team
User avatar

Joined: Tue May 03, 2005 5:27 pm
Posts: 3072
Location: Oshawa
Reply with quote
Post Re: HELP NEEDED!!!!
Yep same here... now im going to be spoiled working with obd2 8)

_________________
1969 Firebird Sprint OHC 6 - 250ci/M5
1995 Trans Am - Blue Green Chameleon - 350ci/A4
1994 Fire-Am - Polo Green - 355ci/M6 380rwhp: SOLD


Fri Apr 27, 2012 10:25 pm
Profile WWW
Operations Team
User avatar

Joined: Tue May 03, 2005 5:27 pm
Posts: 3072
Location: Oshawa
Reply with quote
Post Re: HELP NEEDED!!!!
Well went to check out Dave's car this afternoon. Finally got into it with my laptop and got code 16 low res failure. Which is either the opti harness or the opti. Checked the voltages for each wire and came out fine so that leaves the opti. Lasted 22Xkm which aint bad. Tore it down and now he needs to order up a delco opti and new pumper the bearing when we pulled it were shot!

_________________
1969 Firebird Sprint OHC 6 - 250ci/M5
1995 Trans Am - Blue Green Chameleon - 350ci/A4
1994 Fire-Am - Polo Green - 355ci/M6 380rwhp: SOLD


Mon Apr 30, 2012 7:52 pm
Profile WWW
CCFBG Club Member
User avatar

Joined: Mon Sep 01, 2008 9:01 pm
Posts: 1061
Location: Barrie
Reply with quote
Post Re: HELP NEEDED!!!!
Vetty wrote:
Well went to check out Dave's car this afternoon. Finally got into it with my laptop and got code 16 low res failure. Which is either the opti harness or the opti. Checked the voltages for each wire and came out fine so that leaves the opti. Lasted 22Xkm which aint bad. Tore it down and now he needs to order up a delco opti and new pumper the bearing when we pulled it were shot!



Glad to hear your using a Delco...killed 2 crappy aftermarket units in less than 6000km's and the new Delco is holding up rock solid...may want to make sure the vent tubes are clear while you have it all apart as well...I also had an oil leak from the opti seal into the timing cover and it saturated the inside of the opti, replace it while your at it too...

_________________
Image
1995 FORMULA

CURRENTLY INBETWEEN RIDES


Sun May 13, 2012 8:38 am
Profile
Operations Team
User avatar

Joined: Tue May 03, 2005 5:27 pm
Posts: 3072
Location: Oshawa
Reply with quote
Post Re: HELP NEEDED!!!!
Well we got it all back together last week and it still had condensation over a week of sitting still in the old cap. He did not buy a Delco after i told him too so all i can say is he better pray. His is a 94 so non vented opti. Getting to be a pro at doing opti's now :roll:

_________________
1969 Firebird Sprint OHC 6 - 250ci/M5
1995 Trans Am - Blue Green Chameleon - 350ci/A4
1994 Fire-Am - Polo Green - 355ci/M6 380rwhp: SOLD


Sun May 13, 2012 8:44 am
Profile WWW
CCFBG Club Member
User avatar

Joined: Mon Sep 01, 2008 9:01 pm
Posts: 1061
Location: Barrie
Reply with quote
Post Re: HELP NEEDED!!!!
Vetty wrote:
Well we got it all back together last week and it still had condensation over a week of sitting still in the old cap. He did not buy a Delco after i told him too so all i can say is he better pray. His is a 94 so non vented opti. Getting to be a pro at doing opti's now :roll:

I've learned not to alter the O.E ignition systems on these LT1 engines and just keep it all Delco...Crappy aftermarket opti's and MSD coils are just junk...it's nice to make it home with a reliable running car. Got my Delco opti from Summit for about $350, well worth it.

_________________
Image
1995 FORMULA

CURRENTLY INBETWEEN RIDES


Sun May 13, 2012 9:13 am
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 14 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.